Part-time boerin :) (en papa en mama zijn er!)
Door: Linda
Blijf op de hoogte en volg Linda
31 Oktober 2007 | Australië, Gatton
Een korte update vanuit Gatton! Hier is alles nog steeds prima, nog een kleine 5 weken te gaan voordat ik ga reizen!
Het mooie weer blijft aanhouden met af en toe een thunder storm. Dit is eigenlijk alleen maar mooi, want dan valt er tenminste ook nog wat regen! :)
Mijn verslag is bijna af, maar aangezien Michael (mn begeleider) nu overseas is, weet ik pas volgende week of ik veel dingen moet aanpassen. Om toch wat nuttigs te doen én weer praktisch aan de slag te kunnen ben ik ruim 3 weken geleden begonnen met het helpen aan een nieuw project: Shade Study Project in Beef Cattle (=vleeskoeien). Dit project kijkt naar de invloed van verschillende schaduwoppervlakten op de gezondheid en productie van de beesten (voor de Wageningers een bekend onderwerp: hittestress!!). Het ras dat we gebruiken is Aberdeen Angus (de zwarte), ze zijn nu 15 maanden oud. Het project begint in november, maar de koeien zijn er nu al en die moeten natuurlijk verzorgd worden! Dus elke ochtend om 6 uur sta ik in de feedlots om de gezondheid van de beesten te checken, ze te voeren, waterbakken schoon te maken etc. etc. Hier noemen ze dat ‘general beef cattle care’. Dit kost me zo’n 2-2.5 uur en dan kan ik dus de hele dag nog besteden aan mn thesis (of zoiets ;)). Ik ga er al zo vroeg naartoe, omdat het later in de ochtend echt te heet is om te werken in de volle zon!! (Ter info: rond 6 uur is het zo’n 19 graden, als ik weg ga rond 8-8.30 uur is het al rond de 24 graden!)
Eén ochtend liep het wat uit, omdat de Herefords (ander vleesveeras dat daar ‘gewoon’ staat) hun schaduwdoek hadden afgebroken... grrrrr! Voordat we dat gerepareerd hadden was het bijna 12 uur... en ik had natuurlijk geen zonnebrandcreme opgedaan.... gevolg: mooie rode kop en armen! Gelukkig is dat allemaal al weer bijgetrokken ;)
In november begint het experiment. Dan moeten we de koeien wegen, bloed afnemen en de hittestress in de beesten scoren (d.m.v. observatie). Het observeren van beesten lijkt mij persoonlijk niet zo heel boeiend, maar dit is natuurlijk wel een goede manier om er ervaring in op te doen ;)
Afgelopen week hebben Milou en ik ook onze trip naar Kangaroo Island gepland!! Als alles mee zit, vliegen we woensdag 14 november naar Adelaide en zondag 18 november weer terug naar Brisbane. In de dagen ertussen gaan we 2 dagen sightseeing doen in Adelaide en 3 dagen met een georganiseerde tour naar Kangaroo Island. Kangaroo Island is een eiland onder Adelaide met veel inheemse diersoorten in het wild. Verder is er natuurlijk zon, zee en strand ;) Dus genoeg om ons 3 dagen te vermaken!
Afgelopen zondagavond ben ik met Milou naar Brisbane Airport gereden om papa en mama op te halen! Het weer was nogal slecht: veel regen en onweer, maar we hebben het gered! De vliegreis was goed verlopen en ze hebben geen last gehad van een jetlag. Papa en mama sliepen de eerste nachten bij Amarinda (de vrouw die meewerkte aan het melkveeproject). Maandag zijn we naar Toowoomba geweest om wat spulletjes te kopen. Gisteren zijn we naar Brisbane geweest om de camper op te halen, maar natuurlijk hebben we ook een beetje sightseeing gedaan!
Vandaag vertrekken we richting Peter Staal, Banana. Waarschijnlijk zijn we daar donderdag. De rest van de week gaan we waarschijnlijk nog wat kennissen van mn vader bezoeken in Queensland. Na een week dumpen ze mij weer in Gatton, en gaan mn ouders verder naar het zuiden!
Dit was het wel weer voor nu! Allemaal heel erg bedankt voor jullie reacties! En natuurlijk heel veel plezier zaterdag bij de boeldag voor de PJB-ers onder ons ;)
Liefs, Linda
31 Oktober 2007 - 01:11
Guillaume:
Hey Linda Down Under,
Wat een eer op waarschijnlijk de eerste te zijn :-)
Amuseer je de komende week met je ouders en veel succes met je projecten op de uni!
Groeten,
Guillaume -
31 Oktober 2007 - 03:04
David:
Hey Linda,
Dat klinkt allemaal hartstikke leuk, mooi dat je met zoveel projecten kunt werken! Blij te lezen dat je ook nog wat tijd in de poultry unit hebt door kunnen brengen, die lijkt me razend interessant aldaar (momenteel zit ik te wachten tot m'n hennen eieren gaan leggen, maar ze laten zich de eieren er niet uit kijken..).
Heel veel plezier nog met rondkijken etc ook samen met je ouders natuurlijk en nog ook succes tussen de koeien :) (maar volgens mij komt dat wel goed zo te lezen).
Groetjes, David -
31 Oktober 2007 - 07:35
Bren:
Hey Lin, Wat super leuk dat je ouders er zijn! Lekker ff weekje vakantie tussendoor! Groot gelijk heb je! Geniet er van en veel suc6 met de hittestress! (zowel jij als de koeien ;) ) -
31 Oktober 2007 - 08:15
Geert:
Zaterdag boeldag wordt weer top ga ik vanuit. (we zijn trouwens genomineerd voor de vrijwilligersprijs ;) ) Afgelopen weekend Jovink afscheidsconcert gehad dat was weer zeer gezelli (7000 man!! maar dat had je al via de telefoon gehoord) en veel drank. Net zoals als de avond ervoor in Dijkerhoek bij het Rocktoberfest (Blinde Ed, Shit Happens en the Richards). Je hebt weer een hoop gemist GNA GNA gemeen he. Veel plezier in de camper.
Love Ya -
31 Oktober 2007 - 09:44
Wilbert:
Hey Linda,
Leuk dat je ouders er ook ff zijn voor een korte vakantie, geniet ervan!
Verder veel plezier met al je projectjes en verslagen, zorg wel een beetje goed voor de koeien he ;)
Groeten,
Wilbert -
31 Oktober 2007 - 09:53
Anke:
Ha Linda!
Klinkt weer goed allemaal! Idd leuk dat je ouders er zijn, veel plezier in de camper!
Anke -
31 Oktober 2007 - 10:10
Brits:
Hoi meissie,
Jou berichtje weer gelezen.Vast wel gezellig om je ouders na zo'n lange periode weer te zien. Hier verloopt alles prima. De buren hebben tevergeefs aan de weg gestaan om je ouders uit te zwaaien. Carolien zei dat ze vanaf half acht tot half negen aan de weg hadden gepost zonder je ouders te zien. Geert is druk met de boeldag,komt gelukkig 'savonds niet zo laat thuis,hij moet tenslotte elke morgen weer vroeg op en hij heeft geen vrije dagen,dus is het zo behoorlijk intensief. Nog een klein week en dan zijn de boeldagperikelen weer achter de rug.
groetjes Henny -
31 Oktober 2007 - 12:21
Annet Oet Maarkel:
Hoi Linda
Leuk weer bij te worden gepraat en fijn dat je ouders er zijn! En je kunt het nu echt aftellen voordat je big friend weer bij je is!
we mailen!
Dikke zoen Annet en een poot van Boomer -
31 Oktober 2007 - 13:01
Jus:
Hey!
Die Herefords moeten nog langer mee, dus wel een beetje lief voor ze doen hoor! Ik zit hier met een dataset voor me, met heel veel gegevens over die beestjes van de afgelopen 70 jaar en die moet denk ik nog wel worden uitgebreid... ;-)
Vanavond gaan we grote schoonmaak houden in huis, helaas moet jij dat dit jaar missen :-p
Ik hou je op de hoogte!
x Jus -
31 Oktober 2007 - 17:24
Trienke:
Hey Linda!
Weer een mooi verhaal, leuk dat je zoveel ervaring op kunt doen. En vroeg op dat was je van nijkamp nog wel gewend haha. Geniet maar ff van dit weekje camperen met je ouders!!! En veel plezier natuurlijk. -
31 Oktober 2007 - 21:41
Annies Downunder:
Eej Lin!
Gaaf dat je ouders er zijn! Ik kijk er zelf ook al naar uit om m'n ouders over 2 weken op te halen op het vliegveld.
En wat je verslag betreft, komt me heel bekend voor, begeleiders die beloven je verslag te lezen en dan ineens een aantal dagen afwezig zijn...Maar komt vast wel goed, no worries!
Veel plezier de komende tijd nog! En tot binnenkort in Brisbane!
x Anne
01 November 2007 - 12:32
Jan:
Hoi Linda
Leuk dat het je zo goed gaat daar.
Nog een paar weken en dan kom ik ook, eindelijk.
Wil je dit mail adres even aan je vader geven,probeer hem te mailen maar het lukt niet f2hjanmaat125@hetnet.nl
kus liefs Jan -
07 November 2007 - 07:45
Ilse:
Hey Lin,
Ik ben nu op het werk en heb niks te doen, dus lekker tijd om ff op je site te kijken!
Zo te zien is alles nog erg ok daar! En wat een heerlijk weer, om jaloers op te worden. Wel fijn dat je ouders er zijn of niet. Ik stuur je snel wat foto's van de meiden en ons nieuwe hondje. En nog bedankt voor de kaartjes voor Tess en Noa, ze waren er precies op de dag zelf, hartstikke leuk.
Veel plezier daar nog en tot de volgende keer! Groetjes Ilse -
11 November 2007 - 10:49
Mom And Dad:
Hey Lin, we zitten nu in Sydney en hebben het erg naar onze zin. We sms wel weer. Leuke dingen gedaan, Blue Mountains, moet je ook doen en Sydney bij night is fantastisch, zeker als 's avonds de temparatuur goed blijft. -
11 November 2007 - 12:47
Jonanne:
Hee Lin!
Dus de week samen met je ouders zit er al weer op?? Annie en Albert, als jullie dit lezen: een hele mooie en leuke reis toegewenst!! En Lin: nu weer bezig met het afronden van je projecten?
Wij zijn gister -zoals je weet- bij Bill geweest met een nogal 'markant' gezelschap. Erg leuk! Alleen is Geert nu denk ik ziek, want die heeft een half uur in z'n t-shirtje (onder een afdakje, schuilend tegen de regen) op ons bij de auto zitten wachten... Niemand behalve Geert had telefoon bij zich namelijk.. Naja: "wo'j hard van" laten we maar rekenen ;)
Nou; nog ff volhouden daar; het is zó 2 december! Hoop snel weer wat van je te horen/lezen. Liefs, Jo. -
16 November 2007 - 09:17
Patricia:
Hey Linda,
Leuk dat je papa en mama zijn geweest! Het is natuurlijk lastig om ze zo lang niet te zien en Geert natuurlijk ook. Komt hij ook nog naar Australië? Ik ben nog steeds aan het genieten van alle mooie verhalen van jullie uit het buitenland! Stiekem ben ik ook een beetje jaloers ;). Heel veel plezier nog daar en tot gauw!
x patricia -
18 November 2007 - 10:48
Liza:
hoi Linda!!
is het daar mooi? is het daar lekker warm? het gaat hier heel goed. en ik heb mijn schoen gezet, en ik kreeg een majorette stok. hebben jullie ook sinterklaas? groetjes van liza en niels en bas en mamma en pappa -
19 November 2007 - 11:53
Gerdien:
Lindaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Leef je nog? Het wordt tijd voor een nieuw berichtje! Als zelfs mensen uit het altijd langzame afrika dat zeggen wordt het echt tijd!!
Liefs,
Gerdien